H ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΡΩΜΑΤΟΣ
Τα αρώματα ξυπνούν αναμνήσεις, ζωντανεύουν εικόνες κι εκφράζουν το χαρακτήρα και τη προσωπικότητά μας.
Το μωρό αναγνωρίζει τη μητέρα από τη μυρωδιά της.
Ο ενήλικας αναβιώνει στιγμές από τη παιδική του ηλικία που η γιαγιά του πλενόταν με ροδόνερο και μοσχοβολούσε ο τόπος.
Ο άνδρας θυμάται τη γυναίκα που έλκυσε το ενδιαφέρον του, από το άρωμά της.
H ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΡΩΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ, ΤΗ ΔΥΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ένα άρωμα, μια μυρωδιά συνδέεται με την ισχυρότερη αίσθηση, την όσφρηση! Το άρωμα είναι ικανό να μας ξυπνήσει πολλές αναμνήσεις και η μυρωδιά του μπορεί να μας προκαλέσει ευχάριστα ή δυσάρεστα συναισθήματα. Αρκεί να σκεφτούμε πόσες φορές έχουμε συνδέσει ένα άρωμα με ένα συγκεκριμένο πρόσωπο ή μέρος προκειμένου να αντιληφθούμε την αξία του αρώματος. Η μυρωδιά μας είναι το σημάδι μας, η ταυτότητά μας αυτό που χαρακτηρίζει τον εαυτό μας και την προσωπικότητά μας!
Η λέξη άρωμα (perfume) σημαίνει ευχάριστη, εκλεπτυσμένη μυρωδιά, που είναι η ευωδία των φυτών, και έχει ρίζα τις λέξεις per-(διαμέσου) και fume-(καπνός). Από την αρχαιότητα ως και σήμερα, όλοι οι πολιτισμοί λάτρεψαν το άρωμα, παραμένει μία από τις πρώτες επιλογές καλλωπισμού τόσο για τις γυναίκες, όσο και για τους άνδρες. Η τέχνη της παρασκευής αρωμάτων, ξεκίνησε στην αρχαία Μεσοποταμία και την Αίγυπτο και βελτιώθηκε περαιτέρω από τους Ρωμαίους και τους Πέρσες.
Οι πρώτοι οι οποίοι χρησιμοποιούσαν αρωματικές ουσίες ήταν οι Αιγύπτιοι. Συγκεκριμένα, όταν άνοιξαν τον τάφο του Τουταγχαμών μια μεθυστική μυρωδιά κατέκλυζε το χώρο. Ήταν το κύφι, φημισμένο άρωμα που οι αρχαίοι Αιγύπτιοι παρασκεύαζαν από 16 διαφορετικά συστατικά και το προσέφεραν κάθε απόγευμα στον θεό Ρα.
Στην αρχαία Ρώμη μυρωδιές αναδίδονταν από κάθε ναό και σπίτι. Οι Ρωμαίοι εφηύραν άλλωστε το ξύρισμα και το after shave. Στα αρωματικά λουτρά βύθιζαν το σώμα τους σε ευωδιαστό νερό από αιθέρια έλαια και μετά το ξύρισμα έκαναν μασάζ στο πρόσωπο με αρωματικές αλοιφές.
Στην αρχαία Ελλάδα το άρωμα ήταν συνδεδεμένο με τη θρησκεία. Πολλά κείμενα κάνουν αναφορά για την ευωδιά που άφηναν πίσω τους οι θεοί όταν εμφανίζονταν. Ο Όμηρος στην Οδύσσεια αναφέρει την πρακτική της επάλειψης των νεκρών με αιθέρια έλαια.
Η πρώτη μορφή αρώματος ήταν το λιβάνι. Ανακαλύφθηκε στη Μεσοποταμία πριν από 4,000 χρόνια. Η πρώτη καταγεγραμμένη αρωματοποιός στον κόσμο ήταν γυναίκα με το όνομα Etruscan. Η έννοια και η σημασία του αρώματος αναπτύχθηκε διαφορετικά ανά τον κόσμο οπότε υπήρχαν πολλά είδη αρωμάτων πριν από τη μοντέρνα εποχή.
Η σύγχρονη ιστορία του αρώματος εστιάζει κυρίως στη Γαλλία, αφού τα πιο πολύτιμα ιαματικά βότανα και αρώματα της εποχής εντοπίζονται στον γαλλικό Νότο. Εκεί αναπτύχθηκε η τεχνική εξαγωγής «καθαρού» αρώματος, με απόσταξη με υδρατμό ή με οινόπνευμα. Παρ’ όλα αυτά, το πρώτο σύγχρονο αρωματοποιείο δεν ήταν γαλλικό αλλά Βρετανικό. Συγκεκριμένα, ο Βρετανός αρωματοποιός Κριντ (Creed) άνοιξε το 1760 έναν οίκο αρωμάτων στο Λονδίνο, ο οποίος μεταφέρθηκε στο Παρίσι το 1854. Σταδιακά εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο, όταν τα αρώματα έφτασαν στο Παρίσι, ξεκίνησε και η εμπορική τους ανάπτυξη και άνθισε στην τεράστια βιομηχανία που γνωρίζουμε σήμερα. Στα τέλη του 19ου αιώνα εμφανίστηκαν τα συνθετικά προϊόντα.
Οι Ούγγροι ήταν εκείνοι που σύστησαν στο κοινό το πρώτο άρωμα, δημιουργημένο από αιθέρια έλαια αναμειγμένα με ένα αλκοολούχο διάλυμα.
Το πρώτο άρωμα που δημιουργήθηκε για αποκλειστικά προσωπική χρήση ήταν για την Βασίλισσα Ελισσάβετ της Ουγγαρίας και έγινε γνωστό σε όλη την Ευρώπη ως το Νερό της Ουγγαρίας. Στο άρωμα κυριαρχούσαν κυρίως αιθέρια έλαια όπως δεντρολίβανο και θυμάρι.
Σήμερα λοιπόν το άρωμα είναι ένα μείγμα από αιθέρια έλαια και αρωματικά συστατικά που χρησιμοποιούνται για να δώσουν στο σώμα μας αλλά και στον χώρο μας μία ευχάριστη μυρωδιά.
Υπάρχουν πολλά αρώματα. Αυτό που τα ξεχωρίζει είναι η ποιότητα και η προέλευση των αιθέριων ελαίων καθώς και η ποσότητα των αιθέριων ελαίων που περιέχονται σε αυτά. Όσο αυξάνεται το ποσοστό των αιθέριων ελαίων, τόσο αυξάνεται η διάρκεια του αρώματος και επομένως η τιμή του και η ποιότητά του.
Αφήστε μια απάντηση